A fontosabb felszerelési elemek részletes bemutatása

Örök kérdés, hogy mit, mennyit és milyen minőségű felszerelést vigyünk magunkkal magashegyi terepre. Nehéz jó döntést hozni, legjobb, ha mindenki maga kísérletezi ki a számára leg megfelelőbb felszereléslistát. Sok minden kell a hegyen, mégis annak a sok mindennek, könnyűnek és kis térfogatúnak kell lennie, hogy elférjen a hátizsákban.

A fogyasztĂłi társadalomban a hegymászásra is egy kĂĽlön iparág telepedett. El vagyunk árasztva jobbnál jobb felszerelĂ©si tárgyakkal. Minden használati cikket a nagy gyártĂłk adaptáltak a magashegyi körĂĽlmĂ©nyekhez, legyen az könnyĂ­tett fogkefe vagy akár hegymászĂł alsĂłnemű. Nagy a kĂ­sĂ©rtĂ©s, hogy mindet megvegyĂĽk – persze lehetĹ‘leg a legkĂĽlönlegesebbet – Ă©s ha már megvan vigyĂĽk is magunkkal, mĂ©g ha alapvetĹ‘en nem is fog kelleni. Nem a felszerelĂ©s teszi a jĂł hegymászĂłt, sĹ‘t… A jĂł hegymászĂł szelektál, eldönti, mi az amit Ă©rdemes megvenni, mi az amire Ă©rdemes beruházni Ă©s mi a fölösleges kĂĽtyĂĽ. Már csak azĂ©rt is, hogy ne állhasson elĹ‘ az a paradoxon mely helyzetben a pĂ©nzt drága kĂĽtyĂĽkre költjĂĽk el, Ă©s Ă­gy nem marad magára a hegymászásra. MĂ©g egy általános szempontot talán meg szĂĽksĂ©ges világĂ­tani mielĹ‘tt a konkrĂ©t felszerelĂ©slistákra tĂ©rnĂ©nk. ElĹ‘fordulhatnak vĂ©szhelyzetek, amikor a felszerelĂ©s egy rĂ©szĂ©tĹ‘l meg kell válnunk. NehĂ©z döntĂ©s, tudom, a gondosan összekuporgatott pĂ©nzbĹ‘l megvett sátrat, fĹ‘zĹ‘t nem könnyű hátra hagyni. De hadd vesszen, inkább mint mi, azok pĂłtolhatĂł tárgyak.

Két különböző felszerelés és ruházati listát szeretnék bemutatni. Az egyik nyári, a másik téli körülmények közötti túrákra alkalmazható Fogaras, Retyezát, Tátra magasságú, domborzatú hegyekben. Minden felszerelési tárgy mellé néhány mondatos leírást is mellékelek.

Igyekszem egy lehetőleg teljes listát összeírni, olyat, amely alapján valóban összeállíthatjuk csomagunkat, és amely alapján ellenőrizhetjük, nem e maradt ki valami zsákunkból.

Első változat: Nyári Fogaras. Egy hetes gerinctúra felszereléslistája:

Ruházat:

 1. Bakancs – ez az amivel soha nem szabad spórolni. Ha komolyan gondoljuk a túrázást érdemes egy drága, jó minőségű, kifelyezetten magashegyi lábbelire beruházni. Első túránkra egy jó katonai surranó is megteszi. A lényeg, hogy hegyre csak már bejáratott kényelmes bakancsban menjünk. Teljesen vízhatlan lábbeli nincs. A kérdés csak az, hogy mennyi idő elteltével ázik át teljesen. A jobbak többet bírják, a teljesen vízhatlanokba meg belülről izzad – vizesedik a lábunk.
 2. Szandál – tornacipő – nem feltétlenül szükséges. Ha mégis úgy érezzük, hogy a sátor körül sokkal kényelmesebben mozgunk egy könnyű lábbeliben, akkor érdemes cipelni.
 3. Zoknik. Legyen több pár, vastagabb Ă©s vĂ©konyabb vegyesen. Bakancsba lehet kĂ©t párat is venni, egy vĂ©konyat alulra Ă©s egy vastag gyapjĂşt rá. Lehet, hogy belefĹ‘ a lábunk, de vĂ©dve lesz a feldörzsölĹ‘dĂ©sek ellen. Lehet kapni sok drága hegymászĂł zoknit…a nagymama kötötte gyapjĂşzokni mĂ©g mindig veri Ĺ‘ket.
 4. Alvó ruházat – olyat jó választani, amelyet extrém hidegben alulra plussz szigetelő rétegként még fel lehet venni. Nekem a lejobban a futók által használt tersthezálló „cicanadrág” vált be. Felsőnek egy hosszú ujjú pólót vegyünk.
 5. Rövid ujjú poló – maximum kettőt szoktam vinni. Hamar átizzadnak, büdösödnek, nem vagyok biztos benne, hogy érdemes többet cipelni.
 6. Túra aláöltözet – drága műszálas hosszú ujjú póló, amelyet közvetlenül a testre veszünk. Elvezeti a nedvességet, jól szigetel, hamar büdösödik. Főleg téli túrákon van kulcsszerepe.
 7. Pulóver – az úgynevezett polárpulcsik igazán praktikusak. Könnyűek, jól hőszigetelnek még vizesen is. Szerintem az olcsóbbak is ugyanolyan jók.
 8. Szélkabát – feltétlenül szükséges egy hőzáró, külső réteg amelyet az alsókra húzunk. Ebből is érdemes egy drága, márkásra befektetni. A legjobbak, átengedik az izzadság egy részét, viszont lepergetik az esőt. A több egymásra felvett vékony réteg, lezárva ezzel a külső „hártyával” nagy hidegben is komoly védelmet jelent. Fontos követelmény, hogy legyen kapucnija is.
 9. Sapka – nélkülözhetetlen felszerelési tárgy. Régi hegymászó mondás „ ha fázik a lábad, vedd fel a sapkádat”. A fej veszíti a legtöbb hőt, hidegben jó, ha bebugyoláljuk. A legjobbak az úgynevezett dokkmunkás sapkák.
 10. Esővédő poncsó – hosszú lepel, melyel hátizsákunkat is beboríthatjuk. Nem érdemes alá nagyon vastagon beöltözni, könnyen beleizzadunk.

Felszerelés:

 1. Sátor – érdemes drágább sátorra befektetni. Így zivatarban, viharban kevésbé kell aggódnunuk, hogy beázik, szétszakad menedékünk. Létezik sátraknál hegyi illetve tracking kategória. Olyat kell választani, mivel könnyebbek, stabilabbak a többinél. Persze a sátrat fel is kell tudni szakszerűen állítani. Az új sátrunkat otthon próbálgassuk kifeszíteni.
 2. Matrac – lehet zárt cellás Ăşgynevezett izolĂ­r, vagy önfelfĂşjĂł tĂ­pusĂş. Az elĹ‘bbi olcsĂłbb, könnyebb, szĂ­vĂłsabb. Az utĂłbbi vagy nagyon nehĂ©z vagy nagyon drága, kevĂ©sbĂ© idĹ‘tállĂł, viszont sokkal jobban szigetel. Szerintem nyáron nem is Ă©rdemes használni. Egy három – öt milimĂ©ter vastag izolĂ­r bĹ‘ven megteszi.
 3. Hálózsák – a szintetikus töltettel ellátott múmia alakúakat ajánlom. Csatolnak hozzájuk egy tájékoztatót is, amelyből kiderül, hogy milyen hőmérsékleti tartományokban kellemes a használata. Szerintem arra ne igazán figyeljünk. Az, hogy hány fokban fázunk, nem csak a zsákunktól függ. Sokkal inkább a kimerültségünktől, a levegő nedvességtartalmától, meg persze attól, hogy még mennyi ruhát veszünk fel a zsákban.
 4. FĹ‘zĹ‘ – errĹ‘l kĂ©szĂĽlt egy kĂĽlön cikk is. Szerintem Ă©rdemes cipelni. Ha zivatar után, kimerĂĽlten, átázva, átfázva fĹ‘zĂĽnk egy jĂł kis levest vagy teát, az csodákat tud tenni. SzĂł szerint akár Ă©letet is menthet. KĂ©t – három szemĂ©lyre számĂ­tsunk egy fĹ‘zĹ‘t.
 5. Edény – legjobbak az egy – másfél literes alumínium edények. A rozsdaálló acél szebb de nehezebb. Létezik titán edény is, az könnyű, drága és kevésbé ellenálló.
 6. Bögre – jól jöhet teázni, kávézni, vagy levest enni. Ha nagyon spórolósak vagyunk otthon hagyhatjuk és iszunk a lábosból.
 7. Kanál – bőven elegendő egy jó alumíniumkanál.
 8. Bicska – én a jó svájci bicskákra esküszöm. Kár böhöm nagy késeket cipelni, jobb egy olyan cucc amin van konzervnyitó, csavarhúzó, csipesz.
 9. Ellemlámpa – nagyon fontos része a felszerelésnek. A legjobban a ledes fejlámpák válnak be. Így szabadon maradhat mindkét kezünk.
 10. Tűzszerszám – legyen mindig kĂ©t fĂ©le alkalmatosság, mondjuk jobb fĂ©le öngyujtĂł Ă©s gyufa vĂ­zmentesen csomagolva.
 11. Elsősegély csomag – erről is van egy bővebb cikk. Egy minimális jó, ha mindenkinél van.
 12. Térkép, iránytű – tudni kell használni, feltétlenül legyen.
 13. Kulacs – szerintem bármely másfél literes műanyag flakon tökéletesen megfelel. Az alumínium kulacsok inkább szépek mint praktikusak.

A téli felszerelés több és nehezebb. Ha komolyan rászánjuk magunkat, hogy téli túrázásra adjuk a fejünket érdemes drágább, komolyabb felszerelést venni.

Második változat: Téli felszerelés egy hetes retyezáti sátras túrához. Ne egy ilyen túrával kezdjünk. Első nekifutások alkalmával inkább a menedékházban száljunk meg, aztán a tapasztalatok alapján fokozatosan emeljük a túrák nehézségét.

 1. Bakancs – különleges, merevtalpú téli hegymászólábbeli. Alkalmas kell legyen a hágóvas felcsatolására. Létezik bőr és műanyag változat. Szerintem az előbbi típust érdemesebb megvenni.
 2. Zoknik. – öt – hat párat is érdemes vinni. Vastag gyapjúból is tegyünk két párral.
 3. Aláöltözet – nedvesség elvezető, szintetikus póló és cicanadrág. Jó hőtároló, szaárazság érzetet nyujt, hamar büdösödik.
 4. Szélnadrág. – erős, páraáteresztő anyagból varrott oldalt végig cipzárral ellátott nardág. Ez a külső réteg, mely megvéd a természet viszontakságaitól. Nélkülözhetetlen.
 5. Pulóverek – több vékony legyen, mint egy vastag így mindig a külső hőmérséklet függvényében öltözhetünk.
 6. Szélkabát – nélkülözhetetlen
 7. Pehelykabát – pehelymellény. Egyénfüggő. Ha fázósak vagyunk vigyük magunkal, este a sátorban vagy hóviharban aranyat érhet.
 8. Sapka – a legjobb, ha van egy hagyományos kötött sapkánk és egy csukjánk, amely hidegben az arcunkat is védheti.
 9. Kesztyű – három párat javaslok: egy vastagabb ötujjas polár kesztyűt, egy vékonyabb ötujjas polárkesztyűt és egy egyujjas szélkesztyűt. Vigyázzunk el ne veszítsük, komoly gondokat okozhat hiánya.

Felszerelés:

 1. Sátor – ha jóféle nyári sátrunk van, elvileg az megfelelhet. Téliesíthetjük, ha a külső fala köré tépőzárral felcsatolható „szoknyát” varrunk. A fő kulcskérdés, hogy megfelelő módon feszítsük ki, és megfelelő helyre. Ezt sokat kell gyakorolni. Persze az mindig benne van a téli túrákban, hogy hóviharban egész éljel tartjuk hátunkkal a sátor falát.
 2. Matrac – érdemes egy vastagabb, önfelfújó matracra beruházni. Alulról elképesztő mennyiségű hőt veszíthetünk e nélkül, hiába van csúcsszuper hálózsákunk, a hátunk átfázhat.
 3. Hálózsák – ebből is a szintetikus töltettel ellátottat ajánlom. A pehely csodálatos viszont használata körülményes, sokkal több tapasztalatot igényel.
 4. Főző – feltétlenül kell. Két emberre egyet lehet számítani.
 5. Edény – másfél literes mivel havat kell olvasztanunk benne.
 6. Bögre – jól jön
 7. Kanál
 8. Bicska
 9. Elemlámpa
 10. Tűzszerszám
 11. Elszősegély csomag
 12. Térkép, iránytű
 13. Termosz – aranyat ér egy jó acéltermosz. Az egyszerű kulacsba belefagyhat az ital.

Különleges téli felszerelés – ide még meg kell említenem néhány téli alapfelszerelési tárgyat amelynek használata tapasztalatot, gyakorlást igényel, viszont nélkülözhetetlen a hegyen.

 • JĂ©gcsákány
 • HágĂłvas
 • BiztosĂ­tĂł ezközök

A lista hasznos, ez uton is koszonjuk, hogy megosztottad velunk.
3 dolgot szeretnek megjegyezni amit en maskep latok mint te.
– a zoknik inkabb szintetikusak legyenek vastagsaguktol fuggetlenul mert izzadas, nedvesseg soran sokkal kissebb a hovezetese a muszalaknak.
– a halozsakokat illetoen probaltam mar szintetikusat telen, nehezebb mint a pehely es a hoszigetees minosege sokkal gyengebb.
( mindket fajtat -31 celziusz fokban teszteltem ugyanolyan magassagban ). A pehely halozsakok 5000 m felett nelkulozhetetlenek!
– az also szigetelest illetoen is probaltam mar tobbfelet (dragabbakat egyarant) es meggyozodesem, hogy a legjobb szigeteles szempontjabol a regi tipusu 12-15 mm vastagsagu dusitott cellaju izolir. A felfujhatok iszony dragak, 2 fajtaval is megjartam, hogy reggelre leeresztett es a hoszigetelo anyag kissebb mennyisegben van jelen bennuk leven, hogy fokent a lebego szigetelesre alapulnak.Mindenkeppen hatekonyabb az izolir de hatranya, hogy kenyelmetlenebb.
Elnezest az ekezetek hianyaert, a beallitasi lehetosegeim jelenleg korlatozottak.
Szep napot
Horvath Gabor, hegyi es barlangaszmento

Gabi | 2011.11.03.

Szia! Köszönöm a hozzászólást! Minden építő kritikát szívesen veszek.
A szintetikus hálĂłzsákot azĂ©rt erĹ‘ltettem ebben a listában, mivel ez alapvetĹ‘en kezdĹ‘knek, amatĹ‘röknek Ă­rĂłdott. Ha valaki ritkán Ă©s kevĂ©s tapasztalattal csupán “hegyi – tĂşrázgat” Ăşgy gondolom a szintetikus zsák hálásabb lehet.
Én magam is pehely zsákot használok télen, eszembe sem jutna szintetikusra váltani. Viszont a pehelycucc gondozása, szárazon tartása, otthoni tárolása sokkal több tapasztalatot igényel. Mire valaki oda jut, hogy ehhez értsen, már nincs is szüksége az én listámra.

Kérlek olvasgasd és szólj hozzá a többi írásamhoz is. Szívesen fogadom és kiváncsian várom az észrevételeket, kritikát.

Tisztelettel Milka Zsolt

csoki | 2011.11.04.

Szólj hozzá!