Az elsősegélycsomag

Hosszú ideje figyelem a statisztikát és meg kell mondanom kicsit csalódott vagyok miatta. De tény és el kell fogadnom…honlapom legolvasottabb cikke nem valamiféle szívemcsücske hegymászógeográfiai írás, hanem elsősegélycsomagom bemutatása.

A cikket annak idején eléggé összecsaptam, néhány fórumos hozzászólásom lett összevágva és az az igazság, hogy szakmai szempontból egyáltalán nem volt a leg sikeresebb.

Próbáltam foltozgatni, de mostanra érett meg bennem az elhatározás, hogy újra egészében nyúljak hozzá a támához. Fogadják szeretettel:

Szóval elsősegély…” kifejezi a bajbajutott körüli mindazon elsődleges tevékenységeket amelyek a személyekre és a tárgyi környezetre leselkedő veszélyek elhárítását és a további károk kialakulásának megakadályozását célozza. Ebből pedig legfontosabb szempont az emberi élet mentése, az egészségkárosodás megállítása vagy késleltetése kell, hogy legyen”…

Konkrétabban: az első segítségnyújtást a rosszullétek és a balesetek alkalmával a beteg vagy sérült személyek ellátására értjük addig még magasabban képzett mentőegység át nem veszi tőlünk a feladatot.

Ha magashegyi, vagy csak úgy általában civilizációt távol eső környezetben gondolkodunk akkor ez az utolsó fél mondat kiemelt jelentéségű, hiszen a segítség a legjobb esetben is órák múlva érkezik de nem ritka eset, hogy saját magunknak kell megoldanunk a sérült vagy beteg áldozat kimentését.

Elvileg az elsősegély csomag tartalmáról szeretnék írni, de előtte feltétlenül az elsősegély nyújtó tanfolyamok fontosságát kell megemlítenem. Megtanulható tudás, nem ördöngősség, viszont időt és energiát kell fektetni bele. Csak az elsősegélycsomag megléte nem old meg semmilyen helyzetet. Ne legyünk nyugodtak attól, hogy ott figyel zsákunkban a drágán összeállított készlet. A szakszerű használatot tanulni kell. A tanultakat pedig rendszeresen újra gyakorolni, hiszen a nem használt készségek és tudás hamar elfelejtődik.

Egy jó tanfolyam egyáltalán nem a kütyükről szól. Helyzetfelismerést, döntésképességet, lélekjelenlétet, ezközök nélküli technikákat és improvizációs készséget tanítanak. Ez mindig magunkkal hordjuk. Ha van felszerelés az jó, de a legtöbb esetben nem ezen múlik a túlélés.

Azt kell mondanom, hogy nagyobb „bűnt” követ el az, aki tanult tudás nélkül, jól felszerelt elsősegély csomaggal járja a vadont, mint az aki nem visz magával csomagot, viszont jól begyakorolt tudással bír.

Beszéljünk még egy kicsit az elvekről.

 

 • Az első és legfontosabb aranyszabály: „mindenekelőtt ne ártsunk” ( primum nil nocere ). Ehhez kell a tudás és a felelőségérzet. Ugyanakkor a legtöbb esetben az emberek éppen azért nem segítenek mert félnek, hogy csak még rosszabbat tesznek. Sokszor pedig nem lehet rosszabbat tenni… Kit érdekel néhány eltört borda, ha azon az áron fenn tudtam tartani a keringést.
 • Ha valakin segítettünk, azt nem hagyjuk ott, addig, még át nem adjuk egy magasabban képzett egységnek. Nem megyünk el, nem bízzuk rá másra. Felelősséggel tartozunk érte, mi vagyunk azok akik részletesen el tudják mondani, hogy mi történt, hogyan jutott a páciens az adott állapotba.
 • Mindig és mindenkor előbbrevaló az elsősegélynyújtó biztonsága. A segítség megérkezéséig, az elsősegélynyújtó jelentheti az életbenmaradás esélyét mindazok számára, akik megsérültek. Mindig mérjük fel a leselkedő veszélyeket, ne megfontolatlanul, hősiességtől fűtve ugorjunk segíteni. Még egy plussz áldozat nem szükséges. „Lassan sietünk” , maradjon idő mérlegelni…
 • Minden túrázónak legyen saját elsősegélycsomagja. Könnyen elérhető helyen, azonnal felismerhető csomagolásban. Ha lehet, a saját csomagjával lássuk el a sérültet. Őt kimenekítik ( akár helikopterrel… ), de nekünk még le kell jönnünk, szükség lehet a saját csomagunkra még.
 • Egy komoly baleset sokkolja az egész csapatot. Egy képzett elsősegélynyújtó figyeljen a társakra is. Ök lelkileg sérülhetnek. Gyakran egyszerű feladatok kiszabásával megoldható, hogy mentálisan ne csússzon szét a csapat: „Gyere ide mellém és adogasd amit kérek…”, „Fogd meg és tartsd mereven a fejét…”, Gyüjtsetek fát és rakjatok tüzet…”  Legyünk határozottak! A könnyü sérültek is bevonhatóak különböző feladatok elvégzésébe.
 • Több sérült esetén, el kell döntenünk az ellátás sorrendjét. Vigyázat egyáltalán nem biztos, hogy a leg hangosabban üvöltő sérült egyben a leg súlyosabb is!
 • Ellátás után is folyamatosan figyeljünk a sérültre. Lehetnek olyan alattomos nem látható belső sérülések ( koponya sérülések, belső vérzések), amelyek következtében később összeomolhat a beteg.

 

És akkor most lássuk magát az elsősegélycsomagot. Ugye tipikusan az a befektetés ami reméljük soha nem fog megtérülni.

Egy jó elsősegélycsomag, mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet, kis térfogatú és könnyű. Ugye ezek egymásnak gyökeresen ellentmondó kritériumok, melyek miatt kompromisszumokat kell tennünk.  Léteznek, szaküzletekben készen összeállított hegyi elsősegélycsomagok. Sajnos az olcsóbbak megletősen silány minőségű tartalommal rendelkeznek, az profi csomagok pedig iszonyatosan drágák. Sokkal jobb és olcsóbb megoldás, ha patikában bevásárolva mi magunk állítjuk össze saját alapcsomagunkat.

Annyi felszerelést tegyünk a csomagba, amelyel 1- 2 súlyosan sérült személy ellátásához kell.

 

A tok maga.

Hosszú ideig egy CD sétálómagnó átalakított tokját rendeztem be elsősegélycsomagom számára. Alapvetően megfelelő volt, de aztán elkapott engem is a kütyüláz és beruháztam egy Milo markájú direkt erre a célra készített szütyőre. Tény, hogy vannak előnyei…Egy jó tok rögtön felismerhető ( piros…van rajta megfelelő jelzés….), külső rögzítési pontjai által övre, hátizsákra is felcsatolható, vízhatlan, könnyen nyitható, jól átlátható és amennyire csak lehet egyben tartja a felszerelést, az nem szóródik szét ( a régi tokban, hogy hozzáférjek az alul lévő kötszerhez, előbb a felszerelés nagy részét ki kellett pakolnom valahová…)

 

My first aid kit

Bontott csomag, minden szétszórva…ez volt a gyengéje

 

 

A tartalom.

Kezdjük a különféle ezközökkel. Szerintem, az elsősegély csomag tartalma és a túrafelszerelés egymás kiegészítői, ezért, nem írom külőn  az ellemlámpát, hiszen az amúgy is velünk van. Nem említem  a kötszerollót – amely alaptartozék lenne – mivel biztosan van nálunk egy jó kés, amely terepi körülmények között kivállóan helyettesíti azt.

 

Viszont:

 

 • Gumikesztyü – két pár. Elsősorban a mentő biztonsága érdekében. Ugyanakkor bár nem steril, még mindig tisztább, mint a koszos kéz
 • Kisolló – a hegyes végű, a minőségibb fajtából. Precíz vágásokat ejthetünk vele, de akár fogónak is használhatjuk
 • Csipesz – a Victorinox bicskák csipesze már kiváló tüskék  és kullancsok eltávolítására. Beszerezhetünk  helyette direkt kullancskiszedő csipesz is
 • Biztosító tűk – 2 darab. A nagyobb fajtából, kötszer rögzítéséhez használjuk
 • Stetrill szikepenge – 1- 2 darab. Hasznos ezköz lehet
 • Sterill injekciós tű – 1 – 2 darab. Hegyük apró penge, sok mindenre jók
 • Fecskendő – 1 darab. A 10ml – es változat. Levágva az első részét vákumos méregextraktorrá alakítható, nem kell egy vagyont költeni az eredetire
 • Arcmaszk – szájból – szájba lélegeztetésnél ez kerül az áldozat és a mentő közé
 • Izolációs fólia –  a két színű véd a melegtől és a kihüléstől is. Csodákat azért ne várjunk tőle. A súlyosan égett testrészt is ebbe csomagoljuk.

 

 

 

 

first aid Milo

Az új csomag

 

 

 

 

 

Kötszerek. Ebből legyen több és többféle, de ugyanakkor fontos elmondani itt is, hogy elsősegély nyújtásakor vérzés elállítására bármit felhasználhatunk – pólót, törölközőt, kendőt. A sterilitás csak másodlagos fontosságú, első mindig a vérzés elállítása, a végtag rögzítése. Az esetleges fertőzést majd a korházban kikezelik.

 

 • Sterill gézlapok – 4- 5 darab, 10 × 10 cm – től, 50 × 80 cm – ig. Ez kerül a sebre, vigyázzunk, ha lehet ne szennyezzük be
 • Gyorskötöző pólya 1- 2 darab. Kötszer és tampon egyben. Könnyű vele dolgozni, steril csomagban kapható.
 • Géztekercsek – 2 darab. Általában nem sterilek, a steril gézlapok rögzítésére szogálnak, Elvileg nem érintkeznek közvetlenül a sebbel. Létezik 10cm × 150 cm – es vákumos csomagolásban, nagyon kis helyet foglal. A szegett szélüvel jobb dolgozni.
 • Rugalmas pólya – 1 darab 10cm × 5m. Ezt hívjuk gumifáslinak is. Nagyon szépen és szakszerűen lehet vele kötözni. Sokkal könnyebben használható a géztekercsnél. Rándulások rögzítéséhez is használjuk.
 • Háromszögletű kendő – 1 db. Végtag felkötéséhez ajánlott, de sima, jó nedvszívó gézanyagként használhatjuk erős vérzések elállítására.Nem kötelező, de praktikus.
 • Ragtapaszok – több különböző méretű. Tapasztalatom szerint ebből fogy mindig a legtöbb. Vegyünk valami drága márkásat ( Pl. Hansaplast), az olcsó nem tapad túl jól.
 • Ragasztó tekercs – szerintem nagyon hasznos, nem csak elsősegélyre ( az Omnipast nekem bevált)

A fertőtlenítő szerek közül leginkább a 30 ml – es kiszerelésben is kapható Betadine – t ajánlanám. Ezt sebre is önthetjük. Bemosakodhatunk, eszközeinket fertőtleníthetjük vele. Orvosi alkoholt ne vigyünk, sebbe nem önthető!

 

Gyógyszerek. Ez már egy bonyolultabb kérdéskör. Gyógyszert egy másik személynek hivatalosan csak orvos, bizonyos gyógyszereket ápoló adhat.

Klasszikus értelemben ezek nem részei az elsősegély csomagnak. Egy túrán, azonban néhány gyógyszer jól jöhet.

Azt ajánlom, hogy saját csomagunkba csak azokat a gyógyszereket tegyük, amelyeket mi magunk ismerünk, használtunk már, és beváltak. Ezeket pedig magunknak tartogassuk. Ha, mégis valakinek gyógyszert adunk saját csomagunkból, akkor kérdezzünk rá, hogy allergiás e valamire. Ha hajlamos allergiára, ne javasoljuk a gyógyszert, ha gyógyszerallergiás semmi képpen ne adjunk neki készletünkből. Kérdezzünk rá, hogy szedett e már ilyet, hatott e! Ha nemleges a válasz, nem javasolt a gyógyszer bevétele.

 

 

Milo first aid inside

Kibontva is könnyű bármihez hozzáférnem

 

 

 

Véleményem szerint egy túrán az alábbi gyógyszercsoportokra lehet szükség (példákkal zárójelben):

 • általános fájdalomcsillapító (Algocalmin, Algopyrin, Aspyrin, Paracetamol – túladagolható!),
 • általános gyulladáscsökkentõ (Algopyrin, Aspyrin, Cataflam) ,
 • lázcsillapító (Algocalmin, Algopyrin, Aspyrin, Paracetamol),
 • hasi görcsoldó – fõleg nõknek (No-Spa),
 • ásványi pótlékok (Ca és Mg elõnyben),
 • hányingercsillapító (Cerucal, Daedalon),
 • hasfogó (Smecta porkeverék, aktív szén),
 • hashajtó (Guttalax cseppek, Tisasen A+B),
 • migrén ellenes gyógyszer (Imigran – nagyon erős, csak orvosi javallatra, rendesen kiütheti a pácienst).
 • konyhasó (kis tasakban – sópótláshoz)
 • glukóz cukorka ( vércukor szint megemelésére – vigyázat utána hamar visszaeshet)

Szerintem ezek közül mindenki válassza ki azt a néhányat, amelyet már kipróbált, és jól reagált rá a szervezete. Úgy gondolom, hogy az Algocalmin (Algopyrin)  és Cataflam az a minimum, amit érdemes berakni láz, fájdalom, és gyulladás csillapítására.

A csomagban tárolt gyógyszereket külön, vízmentesen záródó zacskóba tegyük, lehetõleg a dobozuk nélkül, hogy kevesebb helyet foglaljanak, de úgy, hogy a gyógyszer-levélen látszódjon a felirat (és ha van a hatóanyagtartalom). A legjobb, ha mellé csomagoljuk a betegtájékoztatót is.

Vigyázat, szavatosságuk viszonylag hamar lejár, és vegyük figyelembe azt, hogy csomagunk nem állandó szobahőmérsékleten van tárolva – sokkal hamarabb cseréljük gyógyszerkészletünket belőle.

Saját elsősegély csomagom mivel amúgy is minden túrán velem van egyben túlélőcsomagként is szolgál. Emiatt tartalmaz még tájolót, öngyujtót, tűt és cérnát, sípot, 2- 3 m erős zsinórt is.

KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI KIFELYEZI

Meghaltam :D Ettől eltekintve nagyon jó cikk, köszönöm a tippeket! :)

Pszichori | 2015.03.17.

Tényleg…most egy kicsit én is… Ciki…Kössz..

csoki | 2015.03.17.

Szólj hozzá!