A nagyfalak topoklímája és egy újból aktuállissá vált vázlatrajz története

A napokban, 2010 jĂşliusának vĂ©gĂ©n, sokkolĂł hĂ­r járta be a román mĂ©diát: egy izraeli katonai helikopter a sűrű ködben nekirepĂĽlt a Bucsecs hegysĂ©g keleti falának. A teljes szemĂ©lyzet szörnyethalt. Azt most ne firtassuk, mit kerestek az izraeli katonai helikopterek itt… BeszĂ©ljĂĽnk  inkább hegymászásrĂłl…

Ma reggel pedig vadul kotorászni kezdtem régi jegyzeteim között, és láss csodát, előkerült a vázlat, amelyet Szabó András evfolyamtársam segítségével  rajzoltam.

1997 ben lelkes mikroklimatológusokként pont a Bucsecs hegység keleti falának időjárási jellegzetességeit vitattuk meg, akkor született az alább bemutatott skicc.The book "A BozĂłt"

Az úrakiadott könyv borítójaA vita pedig egy könyv kapcsán keletkezett. Cseke Gábor – ″A bozót” című riport regényéről van szó. Könyvében az író egy 1983 – as Bucsecsi hegymászótagédiát tár fel.  Gyergyói hegymászók – a könyvben álnév alatt – a hegység legnagyobb falának a Fehér Völgy falának leghíresebb, hírhedtebb és leghosszabb mászóútját a Kék Repedést másszák. Ragyogó időben indulnak, kevés felszereléssel, szél és esőkabát, meleg ruha nélkül. Mászás közben hirtelen megváltozik az időjárás, lehül, hideg szél és eső fogadja őket a felső szakaszon. A mászóútból teljesen átfagyva, átázva keverednek ki, a lefele vezető ösvényen többen megfagynak közülük.

A tragédia valószínűleg elkerülhető lett volna, ha a mászók ismerik a hely topoklimatikus viszonyait és megfelelő öltözéket is visznek magukkal.Most pedig kanyarodjunk vissza a rajzhoz és vizsgálhuk meg tüzetesen, melyek ezek a speciállis topoklimatikus tényezők:


Egy szelvényt láthatunk, amely 800 méter tengerszínt feletti magasságból indul, a Prahova folyó völgyéből, mellette feltüntettem Busteni települést is.

A vízszintes tengely a  folyótól való távolságot mutatja, a függőleges tengelyen a tengerszint feletti magasság jelenik meg.

A meredeken emelkedő lejtő, 2,5 km után függőlegesbe vált, ez az emlegetett Fehér Völgy fala, Románia leghosszabb függőleges mászóterepe. Körülbelül 450 méter magas,  kitettsége keleti, anyaga konglomerát. Az itt kiszegezett mászóutak mind fokozottan nehezek, egyrészt hosszukból adódóan, másrészt a nehezen szegezhető, különleges fogásokat adó konglomerát anyaga miatt is.Bucegi mountains  - topoclimatic particularity

Nyári felhőképződés a Bucsecs hegység keleti falainálA különleges Fehér völgyi konvekció folyamata:


A Prahova völgye, amelyből a fal kiemelkedik viszonylag keskeny, zárt, lombhullató majd feljebb fenyő erdőkkel borított.

Derült, nyári reggeleken a nap besüt a völgybe, felmelegítve annak keleti lejtőit. A felmelegedett, nedves völgyi levegő elkezd kúszni felfelé a völgyben, megindul egy tipikus nappali hegy – völgyi széljárás.

Ugyanakkor, a Bucsecs hegysĂ©g egy platĂł jellegű kiemelkedĂ©s. Felette  – pont ezen platĂł jellegbĹ‘l adĂłdĂłan – egyenletes nyugati szĂ©ljárás alakul ki. Földrajzi szĂ©lessĂ©gĂĽnk jellemzĹ‘je az általánosan nyugati irányĂş szĂ©l, amely Románia teljes terĂĽletĂ©n megfigyelhetĹ‘.

A Prahova völgye felett tehát gyakran egy viszonylag erős nyugati légmozgás figyelhető meg, amely szívóhatást fejt ki, a völgy levegőjére.

A nedves lĂ©gtömeg felemelkedik – felszĂ­vĂłdik a fal mentĂ©n, lehĂĽl Ă©s a benne lĂ©vĹ‘ vizpára kicsapĂłdik, ez által felhĹ‘ illetve köd kĂ©pzĹ‘dik. A nagy nedvessĂ©gtartalmĂş, ködös levegĹ‘ összetelálkozik a nyugati lĂ©gmozgással, amely visszadobja azt a flara, Ă­gy egy körkörös, örvĂ©nylĹ‘ lĂ©gáram alakul ki a peremen.

Ha a feláramló levegő viszonylag kevés nedvességet tartalmaz a falat „csak” hideg köd, erős szél  és szitáló eső veri. Ha folyamatos a nedves levegő utánpótlása és nagy a pára mennyisége a felhő zivatarcellává is átalakulhat elektromos kisülésekkel, bő csapadékkal.

 Peretele Vaii Albe

A Fehér Völgy fala, felhők nélkülEgy helyspecifikus, és hegymászásra veszélyt jelentő időjárási jelenséggel állunk tehát szemben,amely nyáron, frontmentes időszakban 12.30 és 16 óra között nagy gyakorisággla előfordul. Meglepő, hogy erre nem készítették fel az izraeli pilótákat.


Ha ott mászunk érdemes rá készülni. Fontos azonban, más nagyfalak alatt is egy esetleges mászás előtt megvizsgálni a jelenség kialakulási valószínűségét. Ettől függetlenül senkit nem bíztatnék arra, hogy hatalmas falak, hosszú mászóátjaiba a legalapvetőbb magashegyi ruházat nélkül induljon.

 Convectiv Clouds in Bucegi mountains

A falak mentén felszálló felhők


Szólj hozzá!