Magashegyi krĂ­zismenedzsment – veszĂ©ly helyzeteket kivĂĄltĂł viselkedĂ©sformĂĄk, balesetek, megoldĂĄsok


„Az, hogy veszĂ©lyeknek tesszĂŒk ki magunkat nem cĂ©lja, de rĂ©sze a jĂĄtĂ©knak”  Lionel Terray hegymĂĄszĂł Ă©s hegyivezetƑ


A hegy alapvetƑen egy veszĂ©lyes környezet. Hegyi sportokat Ʊzve tudatosan vĂĄllalunk egy bizonyos kockĂĄzatot, bĂĄr cĂ©lunk, az, hogy ezt amennyire csak lehet minimalizĂĄljuk. ElĂ©g azonban egy egy rossz lĂ©pĂ©s Ă©s mĂĄr baj törtĂ©nhet. ElĂ©g egy pillanatnyi figyelmetlensĂ©g Ă©s mĂĄris olyan krĂ­zishelyzet ĂĄllt elƑ, amelybƑl nehĂ©z Ă©p bƑrrel kikeveredni.


A krĂ­zis kifelyezĂ©st a magyar Ă©rtelmezƑ szĂłtĂĄr vĂĄlsĂĄgos ĂĄllapotkĂ©nt Ă­rja le. Maga a vĂĄlsĂĄg, egy olyan


MunkĂĄban a helikopter


vĂĄltoztatĂł tĂ©nyezƑ, amely hatĂĄsĂĄra a rĂ©gi rendszer ( a mi esetĂŒnkben, az elƑre meghatĂĄrozott terv, a  cĂ©l

elĂ©rĂ©se) mĂĄr nem tarthatĂł fenn,  teljesen Ășj irĂĄnyba tereli az esemĂ©nyek alakulĂĄsĂĄt.

JellemzƑje, hogy veszĂ©lyezteti az Ă©letet, meglepetĂ©sszerƱen jelentkezik, gyors döntĂ©seket igĂ©nyel Ă©s tovĂĄbbi krĂ­ziseket generĂĄlhat. A krĂ­zisre adott lĂ©lektani vĂĄlasz rendszerint: beszƱkĂŒlƑ Ă©szlelĂ©s, ellentmondĂĄsos Ă©rzelmek, bĂ©nultsĂĄg, pĂĄnik, helyzetnek nem megfelelƑ cselekvĂ©s, mely ösztönös reakciĂłk megfelelƑ  mentĂĄlis felkĂ©szĂŒlĂ©ssel, gyakorlĂĄssal, tapasztalattal hĂĄttĂ©rbe szorĂ­thatĂłak.


A hegyen leselkedƑ veszĂ©lyeket  az irodalom kĂ©t csoportba osztja.

A szubjektĂ­v veszĂ©lyeket otthonrĂłl hozzuk magunkkal a hegyre. KezdƑdnek a tapasztalat hiĂĄnyĂĄval, rossz tervezĂ©ssel, hiĂĄnyos felszerelĂ©ssel egĂ©szen a magunk tĂșlvĂĄlalĂĄsig.

Az objektĂ­v veszĂ©lyekkel a hegyen talĂĄlkozunk. Az idƑjĂĄrĂĄs gyos vĂĄltozĂĄsa belĂĄthatatlan következmĂ©nyeket vonhat maga utĂĄn. A magashegyi zivatar, az erƑsödƑ szĂ©lrohamok, a frontbetörĂ©s, a hĂ­rtelen leszĂĄllĂł köd, egy lezĂșdulĂł lavina, sziklaomlĂĄsok, megnyĂ­lĂł gleccserhasadĂ©kok, mind olyan magashegyi sajĂĄtossĂĄgok, melyek gyors Ă©s hatĂĄrozott döntĂ©sek meghozatalĂĄt igĂ©nylik.

TalĂĄn ez az a pillanat – maga a krĂ­zis – amikor csak a tapasztalatra Ă©s a hidegvĂ©rre szĂĄmĂ­thatunk. A jĂł döntĂ©sek Ă©letet mentenek, a rosszak halĂĄlt hozhatnak. Ez az a pillanat, amikor a tĂșravezetƑ szerepe felĂ©rtĂ©kelƑdik, döntĂ©seinek igazi sĂșlya lesz.Elvileg mindegyikre fel lehet kĂ©szĂŒlni. A tapasztalat, a gyakorlĂĄs, a rĂ©gi tĂșrĂĄk kielemzĂ©se mind – mind segĂ­tenek abban, hogy gyakorlott hegyenjĂĄrĂłkkĂĄ vĂĄljunk.  A gyakorlatban azonban – valjuk be –  mĂ©g a leg tapasztaltabb hegymĂĄszĂł is csak gyarlĂł ember, aki tĂ©vedhet.
biwak on eiger

KĂ©nyszerbivak


A hegyimentƑk elemzĂ©sei szerint, a hegymĂĄszĂł – tĂșrĂĄzĂł balesetek tĂșlnyomĂł többsĂ©ge az azt elszenvedƑk hibĂĄjĂĄbĂłl törtĂ©nik. Sokan teljesen figyelmen kĂ­vĂŒl hagytĂĄk a hegyenjĂĄrĂĄs szabĂĄlyait, mĂĄsok pedig banĂĄlis pillanatnyi figyelmetlensĂ©g ĂĄldozatai lettek.


Nagyon kevĂ©s az olyan baleset, ahol tĂ©lylegesen csak a teljesen kiszmĂ­thatatlan „pech” okozta a halĂĄlt, mint amilyen egy elƑrelĂĄthatatlan hegyomlĂĄs.


Nemcsak a hegymåszåsban, hanem a mindennapi életben is, hat alapmechanizmus hatårozza meg az emberi viselkedést. Amikor hatåsuk alatt hozzuk meg döntéseinket,ezek a mechanizmusok felmérhetetlen veszélyességƱ helyzetekbe sodorhatnak.

SzubjektĂ­v, belsƑbƑl fakadĂł veszĂ©lyekrƑl van tehĂĄt szĂł, amelyek a speciĂĄlis magashegyi környezetben ( egymĂĄsrautaltsĂĄg, elszigeteltsĂ©g, zuhanĂĄsveszĂ©ly, lavinaveszĂ©ly, eltĂ©vedĂ©s veszĂ©lye stb.) fokozottan Ă©rvĂ©nyesĂŒlnek.


Sorrendben így következnek:


A megszokĂĄs.  ElƑzƑ helyzetekben mĂĄr megtapasztalt viselkedĂ©sekre alapozĂł mechanizmus. Így vĂ©szhelyzetben, ahelyett hogy, fejĂŒnket Ășjabb megoldĂĄsi lehetƑsĂ©geken törnĂ©nk, Ășgy viselkedĂŒnk, mintha a mĂĄr megtörtĂ©nt helyzetben lennĂ©nk. Gyakori veszĂ©ly ez jĂłl felkĂ©szĂŒlt csapatoknĂĄl, amikor is, szĂĄmukra otthonos környezetben sokkal veszĂ©lyesebb szituĂĄciĂłkat is felvĂĄllalnak.

PĂ©ldĂĄul jĂłl ismerve a vidĂ©ket, a lavinaveszĂ©lyes lejtƑket, a pillanatnyi helyzet kiĂ©rtĂ©kelĂ©se nĂ©lkĂŒl indulnak neki a jĂłl megszokott ösvĂ©nynek, Ășgy, hogy közben egy a rĂ©giĂłra nem jellemzƑ szĂ©lirĂĄny Ă©ppen oda halmozta a havat.

MeglehetƑsen sok baleset törtĂ©nik az elszenvedƑk szĂĄmĂĄra ismerƑs terepen, amikor is azok lebecsĂŒltek egy lavina vagy omlĂĄsveszĂ©lyt, ködöt, vihart. Sok sziklamĂĄszĂł, jĂłl ismert, könnyƱ falon szenvedett balesetet, ott, ahol Ășgy gondolta mĂĄr nem szĂŒksĂ©ges a biztosĂ­tĂĄs. Ilyenkor a megszokĂĄs eltörölte a tapasztalatbĂłl adĂłdĂł elƑnyöket.


A csökönyössĂ©g nem lebecsĂŒlendƑ csapda.

Amikor egy döntĂ©s meg lett hozva, a következƑ döntĂ©seket könnyebb meghozni, ha azok összefĂŒggenek az elsƑvel. Így idƑ nyerhetƑ, mivel nem szĂŒksĂ©ges kielemezni az összes Ășj informĂĄciĂłt. Ez akkor vĂĄlik veszĂ©lyessĂ©, amikor az


alpine climber

Elemekkel kĂŒzdve


alapdöntĂ©shez valĂł hƱsĂ©gĂŒnk nagyobb mint azok a hatĂĄsok amelyeket az Ășj veszĂ©lyt jelzƑ informĂĄciĂłk generĂĄlnak.

PĂ©ldĂĄul, elindul egy csapat a csĂșcs felĂ©, megoldja az elƑrejutĂĄs nehĂ©z feladatait, csupĂĄn a cĂ©l lebeg a szemĂŒk elƑtt. Közben lassan leszĂĄll a köd Ă©s senkinek eszĂ©be se jut idƑben visszafordulni.


HĂłdĂ­tĂĄsi vĂĄgynak nevezhetjĂŒk azt a hullĂĄmot, amely hĂĄtĂĄn olyan helyzetbe hozzuk magunkat, hogy azzal kitƱnhessĂŒnk, vagy elfogadtassuk magunkat a szĂĄmunkra fontos szemĂ©lyekkel. Ennek a mechanizmusnak a leggyakoribb Ă©s legegyszerƱbb formĂĄja az ellentĂ©tes nemƱek meghĂłdĂ­tĂĄsĂĄra irĂĄnyul.

FĂ©rfiaknĂĄl Ă©s fƑleg fiatal vagy, serdĂŒlƑ korban, a hĂłdĂ­tĂĄsi vĂĄgy gyakran veszĂ©lyes helyzeteket teremthet.

SzĂĄmos kutatĂĄs azt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy nƑnemƱék tĂĄrsasĂĄgĂĄban a fĂ©rfiak sokkal több agresszivitĂĄst Ă©s versengĂ©si vĂĄgyat mutatnak, gyakran kitolva a hatĂĄrokat messze az Ă©sszerƱsĂ©gen tĂșl.


A Tapasztalt lĂ©gköre Gyakran, hegyi tĂșrĂĄk alkalmĂĄval, a csoportban kivĂĄlasztĂłdik egy olyan szemĂ©lyisĂ©g, aki a fontos akĂĄr sarkalatos döntĂ©seket hozza. Ɛ a vezĂ©regyĂ©nisĂ©g, pozĂ­ciĂłjĂĄt gyakran jobb helyismerete, idƑsebb kora vagy magabiztosabb fellĂ©pĂ©se tĂĄmasztja alĂĄ. Csapaton belĂŒl pozitĂ­v vĂ©lemĂ©ny alakul ki rĂłla, olyan kompetenciĂĄkat kapva, amelyeket esetleg nem tĂĄmaszt alĂĄ konkrĂ©t tapasztalat Ă©s tudĂĄs. Így elƑfordulhat, hogy Ă©letveszĂ©lyes döntĂ©seket hoz Ă©s a csapat vakon követi.

A megfigyelĂ©sek szerint, kisebb esĂ©llyel vĂĄlnak ĂĄldozatokkĂĄ azok a csapatok, ahol a döntĂ©st közösen hozzĂĄk meg, mint azok, ahol az, az erre alkalmatlan kezĂ©be kerĂŒl.


SzociĂĄlis helyezkedĂ©s Arra sarkal, hogy nagyobb veszĂ©lyeket vĂĄllaljunk, ha tudjuk, hogy figyelnek bennĂŒnket.

VeszĂ©lyes helyzetekben kockĂĄztatva, ezĂĄltal bĂĄtornak, ĂŒgyesnek, kompetensnek feltĂŒntetve magĂĄt, az illetƑ szemĂ©ly a csapaton belĂŒl kialakult hierarhiĂĄban akar elƑrĂ©bb lĂ©pni. Ki akarja vĂ­vni tĂĄrsai elismerĂ©sĂ©t, csodĂĄlatĂĄt. Ugyanez a szemĂ©ly, ha tudja, hogy senki nem lĂĄtja jĂłval kevesebbet kockĂĄztat.

JĂł pĂ©lda erre az az elölmĂĄszĂł, aki a szĂŒksĂ©gesnĂ©l kevesebb helyen, vagy ritkĂĄbban biztosĂ­t, megmutatva, hogy mennyire bĂĄtor, magabiztos, hogy neki ez semmi.


Vissza nem tĂ©rƑ alkalom MinĂ©l nehezebben elĂ©rhetƑ a kitƱzött cĂ©l, annĂĄl több veszĂ©lyt is vĂĄllalunk, ha mĂĄr a közelĂ©ben vagyunk.

Tipikus pĂ©lda erre a hegymĂĄszĂł aki komoly anyagi Ă©s fizikai ĂĄldozatok ĂĄrĂĄn vĂ©gre kijut ĂĄlmai csĂșcsa alĂĄ, ahol az idƑjĂĄrĂĄs Ă©ppen lehetetlennĂ© teszi a mĂĄszĂĄst. Ɛ a rossz idƑ ellenĂ©re mĂ©gis nekivĂĄg, hiszen tĂșl nagy csalĂłdĂĄs lenne ezek utĂĄn visszafordulni. Tipikusan a „Ha most nem akkor talĂĄn soha
.Én lehetnĂ©k az elsƑ akinek sikerĂŒl
..Ha mĂĄr ennyi pĂ©nzembe kerĂŒlt akkor vĂ©gig csinĂĄlom
.” szituĂĄciĂłkrĂłl van szĂł, amelyeket mostansĂĄg mĂ©g eggyel kiegĂ©szĂ­thetek: Mit szĂłlak a szponzoraim, ha nem jutottam fel a csĂșcsra?

Az óvatossåg ilyenkor teljesen megszƱnik. Az érintett személy tudatosan hatalmas kockåzatot is felvålal.


biwak on north face

Tervezett bivak az Eigeren


Tetszik – nem tetszik, mindannyian ezeknek a viselkedĂ©si sĂ©mĂĄknak a hatĂĄsa alatt mƱkĂŒdĂŒnk. TudomĂĄsul vĂ©ve ezt, mĂĄris egy lĂ©pĂ©st tettĂŒnk, hogy elkerĂŒljĂŒk csapdĂĄjukat.

Ha a nehĂ©z, veszĂ©lyes tĂșrĂĄra, jĂłl összeszokott, kiforrott csapat vĂĄllalkozik, a fentebb emlĂ­tett veszĂ©lyekbƑl több is egy csapĂĄsra megszƱnik.

Nem lesz szĂŒksĂ©g szociĂĄllis helyezkedĂ©sre, mivel mindenkinek megvan a jĂłl kiĂ©rdemelt helye a csapatban. Senki nem bitorolhatja a vezetƑ pozĂ­ciĂłjĂĄt, mivel azt mĂĄr sokkal rĂ©gebben kiĂ©rdemelte a leg rĂĄtermettebb. Nem kell hĂłdĂ­tani, hiszen a csapat ellentĂ©tes nemƱ tagjai is mĂĄr kiforrott vĂ©lemĂ©nnyel rendelkeznek mindenkirƑl. Az összeszokott csapatban a döntĂ©seket közösen hozzĂĄk, mindenki vĂ©lemĂ©nyt mer mondani Ă©s mindenkit meghallgatnak. Ez lecsökkenti a megszokĂĄsbĂłl Ă©s a vissza nem tĂ©rƑ alakalombĂłl adĂłdĂł veszĂ©lyeket.

Az egyetlen, a legprofibb csapatokat is kĂ­sĂ©rtƑ veszĂ©ly (vagy talĂĄn fƑleg azokat) – vĂ©lemĂ©nyem szerint  – a csökönyössĂ©gbƑl szĂĄrmazik. Az erƑsen motivĂĄlt hegymĂĄszĂłk, nĂ©ha nem tudjĂĄk mikor kell abbahagyni – mi az amit mĂĄr nem Ă©rdemes tovĂĄbb feszĂ­teni.A fentiekbƑl adĂłdĂłan egy magashegyi tĂșrĂĄn elkĂ©pzelhetetlennek tartom az ad hoch verbuvĂĄlĂłdott tĂĄrsasĂĄgot. Az, hogy az összeszokott csapatba kerĂŒl egy – kĂ©t Ășjonc, nem gond, de szĂĄmuk mindenkĂ©ppen megfelelƑen arĂĄnyuljon a veterĂĄnok lĂ©tszĂĄmĂĄhoz. Az összeszokott emberek pontosan tudjĂĄk mit Ă©s mennyit vĂĄrhatnak tĂĄrsaiktĂłl, mekkora lelki – fizikai terhet viselnek el.

Szerintem magashegyei tĂșrĂĄkon a nĂ©gy fƑs csapat a leg ideĂĄlisabb. Ez eleve kĂ©t sĂĄtrat, kĂ©t fƑzƑt, kĂ©t kötĂ©lpĂĄrost jelent. Baleset esetĂ©n pedig elegen vannak, hogy menthessĂ©k a sĂ©rĂŒltet, vagy egy valaki a sĂ©rĂŒlttel maradjon, mĂ­g a mĂĄsik kettƑ segĂ­tsĂ©gĂ©rt megy. A jĂłl összeszokott kĂ©t fƑs mĂĄszĂł csapatok fantasztikus sebessĂ©ggel mozoghatnak, komoly mĂĄszĂĄsoknĂĄl ez a hagyomĂĄnyos kötĂĄlparty nagyon hatĂ©konyan mƱködik.

A hĂĄrom fƑs csapat, nem a leg ideĂĄlisabb. Köteles mĂĄszĂĄs esetĂ©n a biztosĂ­tĂĄsi nehĂ©zsĂ©gekbƑl adĂłdĂłan lassabban halad, sok idƑt veszĂ­t.A magashegyi környezetben kialakulĂł krĂ­ziseknek hĂĄrom csoportjĂĄt kĂŒlönĂ­tenĂ©m el:


  1. Baleset – a tĂșrista vagy hegymĂĄszĂł testĂ©t olyan kĂŒlsƑ fizikai behatĂĄs Ă©ri, amely sĂ©rĂŒlĂ©st vĂĄlt ki. Ez lehet egyszerƱ ficam, esĂ©sbƑl szĂĄrmazĂł törĂ©sek Ă©s zĂșzĂłdĂĄsok,  olyan sĂ©rĂŒlĂ©sek amelyek egy a testet Ă©rt zuhanĂł tĂĄrgy ĂŒtĂ©se okoz, illetve villĂĄmcsapĂĄs okozta Ă©gĂ©sek Ă©s keringĂ©si – lĂ©gzĂ©si nehĂ©zsĂ©gek.
  2. BetemetĂ©s – az ĂĄldozatot görgeti, majd betemeti egy lavina. Helyzete, ĂĄllapota ismeretlen, szĂŒksĂ©ges a tĂĄrsak azonnali reakciĂłja. ValĂłszĂ­nĂŒsĂ­thetƑen törĂ©sei – zĂșzĂłdĂĄsai is vannak.
  3. EltĂ©vedĂ©s – ebben a pillanatban mĂ©g mindenki egĂ©szsĂ©ges, de közepes tĂĄvon az esetnek belĂĄthatatlan következmĂ©nyei lehetnek.


A hatĂĄrozottsĂĄg, a jĂł döntĂ©sek fontossĂĄga azĂ©rt is nagyon nagy, mivel „meg kell fognunk” a krĂ­zist. Egy öngenerĂĄllĂł, folyamatrĂłl van szĂł, ahol a felhalmozĂłdĂł hibĂĄk tovĂĄbb mĂ©lyĂ­tik a vĂĄlsĂĄgot. Könnyebb mĂ©g az elejĂ©n egy szituĂĄciĂłt kezelni, mint több egymĂĄsra Ă©pĂŒlƑ megoldandĂł problĂ©mĂĄval megbĂ­rkĂłzni. Ehhez viszont az kell, hogy mĂĄr az elsƑ pillanatban felismerjĂŒk a krĂ­zishelyzetet. Ez normĂĄl esetben sem mindig egyszerƱ, hĂĄt mĂ©g, ha a szereplƑk kialvatlanok, fĂĄradtak, deszhidratĂĄltak, alultĂĄplĂĄltak, hipotermiĂĄsak Ă©s ezekbƑl adĂłdĂłan beszƱkĂŒlt gondolkodĂĄsĂșak.

Persze az esetek többsĂ©gĂ©ben mĂĄr az elsƑ vĂĄlsĂĄgot kivĂĄltĂł helyzet is hatalmas feladatot ĂĄllĂ­t az elszenvedƑk elĂ©. Azonban kĂ©pzeljĂŒk el az a helyzetet, amikor a ködben eltĂ©ved a csapat, majd nem megfelelƑen kezelve a szituĂĄciĂłt veszĂ©lyes lejtƑre tĂ©ved, ott elsodorja nĂ©hĂĄnyukat a lavina, Ă©s kezek lĂĄbak törnek. HĂĄrmas krĂ­zis lett az egybƑl: nem tudjĂĄk, hol vannak, keresniĂŒk Ă©s ĂĄsniuk kell, majd elsƑsegĂ©lyt nyĂșjtanak. Hatalmas lelki Ă©s testi energiĂĄkat fogyasztanak el, a csapat mozgĂĄskĂ©ptelennĂ© vĂĄlik, miközben a legelsƑ problĂ©ma – maga az eltĂ©vedĂ©s – mĂ©g egyĂĄltalĂĄn nem oldĂłdott meg. Tulajdon kĂ©ppen ott tartanak, ahol az egĂ©sz krĂ­zis kezdƑdött, csak mĂĄr sokkal  hĂĄtrĂĄnyosabb helyzetben.

Fontos tehĂĄt, hogy azonnal felismerjĂŒk a krĂ­zis bekövetkeztĂ©t Ă©s rögtön reagĂĄljunk rĂĄ. Komoly tĂĄmpontot nyĂșjthat, ha mĂĄr otthon, elmĂ©letben kielemzĂŒnk ( egyĂ©nileg, vagy a csapat közösen) kĂŒlönbözƑ baleseti szituĂĄciĂłkat, Ă©s megoldĂĄsi sĂ©mĂĄkat talĂĄlunk ki rĂĄjuk. Ez is egy fajta edzĂ©s. MentĂĄlisan felkĂ©szĂ­t arra, hogy baleset igen is törtĂ©nhet, igen pont velem is, Ă©s abbĂłl csak hidegvĂ©rrel keveredhetek ki.  Ezt hĂ­vjĂĄk kockĂĄzatelemzĂ©snek.


A krĂ­zis bekövetkeztekor szerintem az elsƑ lĂ©pĂ©s mindhĂĄrom esetben ugyanaz kell legyen. Az amerikaiak szeretnek minden szabvĂĄnyszerint vĂ©grehajthatĂł feladatsort ( protokolnak nevezik) betƱkombinĂĄciĂłval rövidĂ­teni a könnyebb Ă©szbentartĂĄs vĂ©get.

Ilyen a STOP protokol, melyet Ƒk kifejezetten eltĂ©vedĂ©s esetĂ©re ajĂĄnlanak, de Ă©n Ășgy gondolom, bĂĄrmely tĂșlĂ©lƑhelyzetben / krĂ­zishelyzetben  sikeresen alkalmazhatjuk:

S – mint Stop – vagyis ĂĄlj meg. VegyĂ©l egy mĂ©ly levegƑt, prĂłbĂĄlj megnyugodni. TudatosĂ­tsd magadban, hogy most egy valĂłdi tĂșlĂ©lƑhelyzetben vagy, melyet neked kell megoldanod.

T – mint  Think – vagyis gondolkodj. Egy lĂ©pĂ©st se tegyĂ©l, mĂ©rlegelj, prĂłbĂĄlj megoldĂĄst talĂĄlni. Minden rossz döntĂ©sed mĂ©g nagyobb bajt okozhat

O – mint Observe – vagyis mĂ©rd fel a helyzetet. Figyeld meg a terepet, az idƑjĂĄrĂĄst, a tartalĂ©kokat, a tĂĄrsaid ĂĄllapotĂĄt, a menekĂŒlĂ©si Ăștvonalakat.

P – mint Plan – vagyis tervezz. Pontosan hatĂĄrozd meg, melyek a legfontosabb tenivalĂłk, a prioritĂĄsi sorrendek, hogyan tudod egyben tartani a csapatot, hogyan Ƒrizd meg a legtöbb energiĂĄt. A helyzet vĂĄltozĂĄsĂĄval a tervnek is folyamatosan vĂĄltoznia kell.


VĂĄlsĂĄghelyzetekben ezek a szabvĂĄnyos, mechanikus tennivalĂłk komoly kapaszkodĂłt jelentenek, egy fajta lelki többletet, a magabiztossĂĄg Ă©rzetĂ©t, amely sokat segĂ­tenek, hogy elkerĂŒljĂŒk a pĂĄnikot.

BĂĄrmely tĂ­pusĂș krĂ­zisrƑl van is szĂł, az az egy – kĂ©t perc, melyet a protokoll vĂ©giggondolĂĄsa igĂ©nyel kisebb idƑbeni vesztesĂ©ggel jĂĄr, mintha az Ă©rintettek azonnal, de megfontolatlanul, tervtelenĂŒl össze – vissza kapkodnĂĄnak, vagy pĂĄnikba esnĂ©nek.


Ha mår híres hegymåszó ide vonatkozó idézetével kezdtem íråsomat, a végére is tartogatok néhånyat:


Az alpinizmus akkor kezdƑdik, amikor a hegy Ă©ghajlatĂĄnĂĄl vagy domborzatĂĄnĂĄl fogva veszĂ©lyessĂ© vĂĄlik   –   Roger Frison-Roche


KockĂĄzat nĂ©lkĂŒl nincs harc, harc nĂ©lkĂŒl nincs Ă©let  –  Fridtjorf Nansen


Nem vagyok rettenthetetlen. Jaj azoknak, kiknek a hegyen idegen a fĂ©lelem. Ez annak a jele, hogy felelƑtlenek  –  Walter BonattiA hegymĂĄszĂĄsnak jĂłl meghatĂĄrozott szabĂĄlyai vannak, de 20 Ă©vesen ki tartja be az összes  szabĂĄlyt? –  Lionel TerrayA legjobb hegymĂĄszĂłk az Ă©lƑ hegymĂĄszĂłk.    – Reinhold Messner


szia, nagyon tetszik az Ă­rĂĄsod! gratulĂĄlok. olyan kĂ©rdĂ©s merĂŒl fel bennem a cikkek olvasatĂĄn, hogy ködben/esteledĂ©skor/eltĂ©vedĂ©s esetĂ©n vajon mi a legjobb teendƑ, plĂĄne, hogy azĂ©rt idƑhöz is van mondjuk kötve az ember?

Zoli | 2013.06.15.

Szia Zoli!
ÁltalĂĄnos, mindig minden körĂŒlmĂ©nyek között mƱködƑ recept ebben az esetben sem adhatĂł.
Induljunk ki abbĂłl, hogy egynapos tĂșrĂĄn is mindig van nĂĄlunk minimĂĄlis bivak Ă©s tĂșlĂ©lƑcucc: tartalĂ©k vĂ­z, tartalĂ©k Ă©lelem ( keksz, csoki…) ellemlĂĄmpa, sapka, kesztyƱ, szĂ©lkabĂĄt, pulĂłver, poncsĂł, tĂ©len – pehelykabĂĄt, bivakzsĂĄk.
Ha sötĂ©tedik, köd van Ă©s nem is tudjuk biztosan, hogy hol vagyunk a kĂ©nyszerbivak lehet a legjobb vĂĄlasztĂĄs. KeresĂŒnk egy szĂ©lvĂ©dett, esƑvĂ©dett helyet ( mĂĄr idejĂ©ben meg kell hozni a döntĂ©st, hogy legyen idƑnk megfelelƑ helyet talĂĄlni), tĂ©len akĂĄr ĂĄshatunk ĂŒreget a hĂłba Ă©s ott kihĂșzzuk reggelig ( bujjunk össze, kisebb a hƑvesztesĂ©g…). Ha nem muszĂĄly ne bĂłklĂĄsszunk hulla fĂĄradtan, döntĂ©skĂ©ptelenĂŒl a sötĂ©t Ă©jszakĂĄban. Könnyen megsĂ©rĂŒlhetĂŒnk, lavinaveszĂ©lyes lejtƑre tĂ©vedhetĂŒnk, vagy egyszerƱen teljesen kimerĂŒlhetĂŒnk.
Az mĂĄs eset, ha nincs nĂĄllunk megfelelƑ bivakcucc…akkor mozgĂĄsban kell maradni, hogy ki ne hĂŒljĂŒnk.

csoki | 2013.06.16.

IdƑhöz van kötve az ember….Az ott fenn nem Ă­gy mƱködik, a prioritĂĄsok rögtön megvĂĄltoznak. Ez mĂĄr egy valĂłdi krĂ­zis, ahol az elsƑ dolog, hogy Ă©letben maradjak. LekĂ©sem a vonatot…hĂ©tfƑn nem tudok bemenni melĂłzni…lekĂ©sem az eskĂŒvƑmet…mind mellĂ©kes.

csoki | 2013.06.16.

Szólj hozzá!