Cikkek ‘alpok’ cimkével

Magashegyi veszélyek


Az alábbi írásban megpróbálom egy csokorba gyűjteni azokat az alapvető veszélyforrásokat, melyekre a magashegyi környezetben feltétlenül figyelnünk kell. Objektív veszélyforrásoknak nevezzük azokat, melyek a hegymászóktól ( azok felkészültségétől, tapasztalatától, felszereltségétől) függetlenül jelen vannak a hegyen.

(olvass tovább…)

Mit nyerĂĽnk Ă©s mit veszĂ­tĂĽnk? – A NyugateurĂłpai Ă©s KeleteurĂłpai hegymászĂłkultĂşra, ahogyan egy KözĂ©peurĂłpai látja

Az elmúlt  években szerencsém volt Európa két legmagasabb hegységében: a Kaukázusban és az Alpokban járni, ahol két teljesen eltérő hegyi kultúrába nyertem bepillantást. Hatalmas szakadék tátong e két világ között, de mindkettőnek megvan a maga varázsa. E két hegyvidéket szeretném néhány saját szempontom szerint párhuzamba állítani, de be kell vallanom nem könnyű eldöntenem, hogy melyik tetszett jobban.

(olvass tovább…)

A gleccserek világa

Óriási élmény igazi gleccseren haladni. Lenyűgözően hatalmas élő testként mozog alattunk. Szinte érezzük azt a hatalmas erőt, amellyel koptatja, zúzza maga alatt a sziklát, szállítja a törmeléket, s amely a felszínét bitorlókat is folytonosan fenyegeti. Biztos vagyok benne, hogy ez az érzés nem csak egy földrajzost keríthet hatalmába, mindenki, aki egyszer is felszínükre lépett, örökre hatásuk alatt marad. E lomha szörnyek portréját szeretném megrajzolni.

(olvass tovább…)

Hegymászó geológia – mert nem mindegy, mit fogunk

A Retyezátban, a Fogarasban, vagy akár az Alpokban járva a legtöbb turista, hacsak nem szakmabeli, nem figyel a talpa alatti hegy kőzettani felépítésére. Hegymászóként, amikor a kapcsolat a sziklával jóval szorosabbá válik, már elengedhetetlen, hogy ismerjük a kőzetet és annak jellegzetességeit, hiszen gyakran ezen múlik a siker.

Amikor a geolĂłgiai jellegzetessĂ©gekrĹ‘l beszĂ©lek akkor három dologra gondolok: a kĹ‘zet tĂ­pusára (konkrĂ©tan mi), minĹ‘sĂ©gĂ©re (vagyis mennyire kemĂ©ny, mennyire erĹ‘sen cementezett, mennyire töredezett, mennyire tapad) Ă©s telepĂĽlĂ©si mĂłdjára (a rĂ©tegek, tömbök milyen irányba dĹ‘lnek Ă©s milyen szögben). (olvass tovább…)

Az északi falak kihívása

Az egész az Alpokban kezdődött, méghozzá a két háború között…

A magas csúcsokat akkorra, már mind meghódították, így az újabb hegymászó generációk, újabb kihívásokra, nagy feladatokra vágytak. Az Európán kívüli hegyek az idő tájt, még csak a költséges, nemzeti expedíciók számára kerültek elérhető közelségbe.

ĂŤgy magátĂłl Ă©rthetĹ‘dĹ‘en jött a gondolat, hogy Ăşj, nehĂ©z Ă©s látványos Ăştvonalakon jussanak fel Ăşjra, a már megmászott csĂşcsokra. (olvass tovább…)

A magashegy – meghatározás, bemutatás, a hegymászás turizmus összefĂĽggĂ©sei

A magashegy kifejezĂ©s meghatározását mindenek elĹ‘tt azzal kell kezdenem, hogy ez Ă­gy ebben a formában, nem egy földrajzi elnevezĂ©s. Ezt a kifelyezĂ©st tulajdonkĂ©ppen a hegymászĂłk találták ki, megkĂĽlönböztetendĹ‘ a Himaláját a MecsektĹ‘l. (olvass tovább…)