Cikkek ‘elsĹ‘segĂ©ly’ cimkével

Hipertermia

Hipertermia – a szervezet tĂşlmelegedĂ©se

 

Az erős napsütés, a forró nedves környezet nem csak az extrém sportolókra vagy szabadban kőkemény fizikai munkát végzőkre jelent veszélyt. Egy vasárnap koradélutáni séta, vagy tóparti strandolás simán kibillentheti szervezetünk hőháztartását. Kevesen gondolnák, pedig a meleget sokkal rosszabbul bírjuk mint a hideget.

(olvass tovább…)

Hipotermia

Hipotermia – a szervezet lehĂĽlĂ©se

A hipotermia vagy kihülés  alatt azt az állapotot értjük, amikor a emberi test hőmérséklete a normális tartomány alá csökken, ezáltal pedig működésében zavarok lépnek fel. Akkor alakul ki, amikor a leadott hő mennyisége meghaladja a termelt hő mennyiségét. A hővesztés és ezáltal a zavarok fokozódása, halál beáltához vezethet.

(olvass tovább…)

Magashegyi krĂ­zismenedzsment – veszĂ©ly helyzeteket kiváltĂł viselkedĂ©sformák, balesetek, megoldások


„Az, hogy veszélyeknek tesszük ki magunkat nem célja, de része a játéknak”  Lionel Terray hegymászó és hegyivezető


(olvass tovább…)

Az elsősegélycsomag

HosszĂş ideje figyelem a statisztikát Ă©s meg kell mondanom kicsit csalĂłdott vagyok miatta. De tĂ©ny Ă©s el kell fogadnom…honlapom legolvasottabb cikke nem valamifĂ©le szĂ­vemcsĂĽcske hegymászĂłgeográfiai Ă­rás, hanem elsĹ‘segĂ©lycsomagom bemutatása.

A cikket annak idején eléggé összecsaptam, néhány fórumos hozzászólásom lett összevágva és az az igazság, hogy szakmai szempontból egyáltalán nem volt a leg sikeresebb.

Próbáltam foltozgatni, de mostanra érett meg bennem az elhatározás, hogy újra egészében nyúljak hozzá a támához. Fogadják szeretettel:

(olvass tovább…)