Cikkek ‘firn’ cimkével

TĂ©l a hegyen

A téli, vastag hóval borított magashegyi táj a legkülönlegesebb, a legcsodálatosabb. Különlegessége talán abból is adódik, hogy ez a látvány kevesebbeknek adatik meg. Télen ide feljutni sokkal nehezebb, ezért a látványért keményen meg kell dolgozni. Mivel a téli természeti viszonyok jóval bonyolultabbak a nyáriakénál, joggal nevezhetünk minden téli túrát hegymászásnak. Már az egyszerű lejtők is hóval, jéggel borítva komoly kihívást jelentenek, a kitett gerincek pedig csak hegymászótechnikák alkalmazásával küzdhetőek le. De amikor végre fenn vagyunk, megszázszorozza az élményt a tudat, hogy igazán kivételezetteknek érezzük magunkat.

(olvass tovább…)

A gleccserek világa

Óriási élmény igazi gleccseren haladni. Lenyűgözően hatalmas élő testként mozog alattunk. Szinte érezzük azt a hatalmas erőt, amellyel koptatja, zúzza maga alatt a sziklát, szállítja a törmeléket, s amely a felszínét bitorlókat is folytonosan fenyegeti. Biztos vagyok benne, hogy ez az érzés nem csak egy földrajzost keríthet hatalmába, mindenki, aki egyszer is felszínükre lépett, örökre hatásuk alatt marad. E lomha szörnyek portréját szeretném megrajzolni.

(olvass tovább…)

Lavinák

A jĂ©g Ă©s hĂł, amilyen gyönyörű, egyben olyan veszĂ©lyes is lehet. A magashegyi tĂşrázások elsĹ‘ számĂş veszĂ©lye a lavina. A hĂł stabilitásának Ă©rtĂ©kelĂ©se elsĹ‘sorban technikai ismeretet, illetve alapos megfontoltságot kĂ­ván. A továbbiakban ismertetek nĂ©hány mĂłdszert, de ez nem elegendĹ‘ a hĂł Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©hez. HosszĂş Ă©vek tapasztalata, elmĂ©leti ismeretek elsajátĂ­tása Ă©s gyakorlott hegymászĂłk melletti „inaskodás” után juthatunk el arra a szintre, mely már egy biztonságos önállĂł mozgást tesz lehetĹ‘vĂ©. (olvass tovább…)