Cikkek ‘kárpátok’ cimkével

A Szörényi Havasok geográfiai jellegzetességei

Megvallom őszintén, a Szörényi havasok megnevezést, mint hegység csoportra való utalást az elmúlt ideig nem is használtam. Tulajdon képpen nem is nagyon foglalkoztam azzal, hogy a három „kétezrest” egy kalap alatt említsem. Most mégis írnom kellet róluk, és minél inkább egységesen próbáltam megközelíteni a témát, annál inkább vált az szimpatikusabbá számomra.

(olvass tovább…)

TĂ©l a hegyen

A téli, vastag hóval borított magashegyi táj a legkülönlegesebb, a legcsodálatosabb. Különlegessége talán abból is adódik, hogy ez a látvány kevesebbeknek adatik meg. Télen ide feljutni sokkal nehezebb, ezért a látványért keményen meg kell dolgozni. Mivel a téli természeti viszonyok jóval bonyolultabbak a nyáriakénál, joggal nevezhetünk minden téli túrát hegymászásnak. Már az egyszerű lejtők is hóval, jéggel borítva komoly kihívást jelentenek, a kitett gerincek pedig csak hegymászótechnikák alkalmazásával küzdhetőek le. De amikor végre fenn vagyunk, megszázszorozza az élményt a tudat, hogy igazán kivételezetteknek érezzük magunkat.

(olvass tovább…)

Hegymászó geológia – mert nem mindegy, mit fogunk

A Retyezátban, a Fogarasban, vagy akár az Alpokban járva a legtöbb turista, hacsak nem szakmabeli, nem figyel a talpa alatti hegy kőzettani felépítésére. Hegymászóként, amikor a kapcsolat a sziklával jóval szorosabbá válik, már elengedhetetlen, hogy ismerjük a kőzetet és annak jellegzetességeit, hiszen gyakran ezen múlik a siker.

Amikor a geolĂłgiai jellegzetessĂ©gekrĹ‘l beszĂ©lek akkor három dologra gondolok: a kĹ‘zet tĂ­pusára (konkrĂ©tan mi), minĹ‘sĂ©gĂ©re (vagyis mennyire kemĂ©ny, mennyire erĹ‘sen cementezett, mennyire töredezett, mennyire tapad) Ă©s telepĂĽlĂ©si mĂłdjára (a rĂ©tegek, tömbök milyen irányba dĹ‘lnek Ă©s milyen szögben). (olvass tovább…)

Az északi falak kihívása

Az egész az Alpokban kezdődött, méghozzá a két háború között…

A magas csúcsokat akkorra, már mind meghódították, így az újabb hegymászó generációk, újabb kihívásokra, nagy feladatokra vágytak. Az Európán kívüli hegyek az idő tájt, még csak a költséges, nemzeti expedíciók számára kerültek elérhető közelségbe.

ĂŤgy magátĂłl Ă©rthetĹ‘dĹ‘en jött a gondolat, hogy Ăşj, nehĂ©z Ă©s látványos Ăştvonalakon jussanak fel Ăşjra, a már megmászott csĂşcsokra. (olvass tovább…)

A magashegy – meghatározás, bemutatás, a hegymászás turizmus összefĂĽggĂ©sei

A magashegy kifejezĂ©s meghatározását mindenek elĹ‘tt azzal kell kezdenem, hogy ez Ă­gy ebben a formában, nem egy földrajzi elnevezĂ©s. Ezt a kifelyezĂ©st tulajdonkĂ©ppen a hegymászĂłk találták ki, megkĂĽlönböztetendĹ‘ a Himaláját a MecsektĹ‘l. (olvass tovább…)