Cikkek ‘kristályos pala’ cimkével

A Szörényi Havasok geográfiai jellegzetességei

Megvallom őszintén, a Szörényi havasok megnevezést, mint hegység csoportra való utalást az elmúlt ideig nem is használtam. Tulajdon képpen nem is nagyon foglalkoztam azzal, hogy a három „kétezrest” egy kalap alatt említsem. Most mégis írnom kellet róluk, és minél inkább egységesen próbáltam megközelíteni a témát, annál inkább vált az szimpatikusabbá számomra.

(olvass tovább…)

Hegymászó geológia – mert nem mindegy, mit fogunk

A Retyezátban, a Fogarasban, vagy akár az Alpokban járva a legtöbb turista, hacsak nem szakmabeli, nem figyel a talpa alatti hegy kőzettani felépítésére. Hegymászóként, amikor a kapcsolat a sziklával jóval szorosabbá válik, már elengedhetetlen, hogy ismerjük a kőzetet és annak jellegzetességeit, hiszen gyakran ezen múlik a siker.

Amikor a geolĂłgiai jellegzetessĂ©gekrĹ‘l beszĂ©lek akkor három dologra gondolok: a kĹ‘zet tĂ­pusára (konkrĂ©tan mi), minĹ‘sĂ©gĂ©re (vagyis mennyire kemĂ©ny, mennyire erĹ‘sen cementezett, mennyire töredezett, mennyire tapad) Ă©s telepĂĽlĂ©si mĂłdjára (a rĂ©tegek, tömbök milyen irányba dĹ‘lnek Ă©s milyen szögben). (olvass tovább…)