Cikkek ‘táborozás’ cimkével

TĂ©l a hegyen

A téli, vastag hóval borított magashegyi táj a legkülönlegesebb, a legcsodálatosabb. Különlegessége talán abból is adódik, hogy ez a látvány kevesebbeknek adatik meg. Télen ide feljutni sokkal nehezebb, ezért a látványért keményen meg kell dolgozni. Mivel a téli természeti viszonyok jóval bonyolultabbak a nyáriakénál, joggal nevezhetünk minden téli túrát hegymászásnak. Már az egyszerű lejtők is hóval, jéggel borítva komoly kihívást jelentenek, a kitett gerincek pedig csak hegymászótechnikák alkalmazásával küzdhetőek le. De amikor végre fenn vagyunk, megszázszorozza az élményt a tudat, hogy igazán kivételezetteknek érezzük magunkat.

(olvass tovább…)

Mit nyerĂĽnk Ă©s mit veszĂ­tĂĽnk? – A NyugateurĂłpai Ă©s KeleteurĂłpai hegymászĂłkultĂşra, ahogyan egy KözĂ©peurĂłpai látja

Az elmúlt  években szerencsém volt Európa két legmagasabb hegységében: a Kaukázusban és az Alpokban járni, ahol két teljesen eltérő hegyi kultúrába nyertem bepillantást. Hatalmas szakadék tátong e két világ között, de mindkettőnek megvan a maga varázsa. E két hegyvidéket szeretném néhány saját szempontom szerint párhuzamba állítani, de be kell vallanom nem könnyű eldöntenem, hogy melyik tetszett jobban.

(olvass tovább…)

A gleccserek világa

Óriási élmény igazi gleccseren haladni. Lenyűgözően hatalmas élő testként mozog alattunk. Szinte érezzük azt a hatalmas erőt, amellyel koptatja, zúzza maga alatt a sziklát, szállítja a törmeléket, s amely a felszínét bitorlókat is folytonosan fenyegeti. Biztos vagyok benne, hogy ez az érzés nem csak egy földrajzost keríthet hatalmába, mindenki, aki egyszer is felszínükre lépett, örökre hatásuk alatt marad. E lomha szörnyek portréját szeretném megrajzolni.

(olvass tovább…)

A táborhely kiválasztása

HosszĂş, többnapos magashegyi tĂşrán elengedhetetlenĂĽl fontos, hogy az Ă©jszakai pihenĹ‘k során szervezetĂĽnk amennyire csak lehet regenerálĂłdjon, ennek alapfeltĂ©tele pedig a melegben Ă©s biztonságban töltött Ă©jszaka. A meleget felszerelĂ©sĂĽnk biztosĂ­tja, a biztonságunkrĂłl azonban már a táborhely kiválasztásakor nekĂĽnk kell gondoskodnunk. Azok az Ă©jszakák, amikor Damoklesz kardjakĂ©nt valamilyen Ă©letveszĂ©ly rĂ©me ott lebeg a fejĂĽnk felett, elkĂ©pesztĹ‘en hosszĂşak Ă©s szervezetet terhelĹ‘ek tudnak lenni. (olvass tovább…)