Cikkek ‘tĂ©l’ cimkével

Magashegyi veszélyek


Az alábbi írásban megpróbálom egy csokorba gyűjteni azokat az alapvető veszélyforrásokat, melyekre a magashegyi környezetben feltétlenül figyelnünk kell. Objektív veszélyforrásoknak nevezzük azokat, melyek a hegymászóktól ( azok felkészültségétől, tapasztalatától, felszereltségétől) függetlenül jelen vannak a hegyen.

(olvass tovább…)

TĂ©l a hegyen

A téli, vastag hóval borított magashegyi táj a legkülönlegesebb, a legcsodálatosabb. Különlegessége talán abból is adódik, hogy ez a látvány kevesebbeknek adatik meg. Télen ide feljutni sokkal nehezebb, ezért a látványért keményen meg kell dolgozni. Mivel a téli természeti viszonyok jóval bonyolultabbak a nyáriakénál, joggal nevezhetünk minden téli túrát hegymászásnak. Már az egyszerű lejtők is hóval, jéggel borítva komoly kihívást jelentenek, a kitett gerincek pedig csak hegymászótechnikák alkalmazásával küzdhetőek le. De amikor végre fenn vagyunk, megszázszorozza az élményt a tudat, hogy igazán kivételezetteknek érezzük magunkat.

(olvass tovább…)

Lavinák

A jĂ©g Ă©s hĂł, amilyen gyönyörű, egyben olyan veszĂ©lyes is lehet. A magashegyi tĂşrázások elsĹ‘ számĂş veszĂ©lye a lavina. A hĂł stabilitásának Ă©rtĂ©kelĂ©se elsĹ‘sorban technikai ismeretet, illetve alapos megfontoltságot kĂ­ván. A továbbiakban ismertetek nĂ©hány mĂłdszert, de ez nem elegendĹ‘ a hĂł Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©hez. HosszĂş Ă©vek tapasztalata, elmĂ©leti ismeretek elsajátĂ­tása Ă©s gyakorlott hegymászĂłk melletti „inaskodás” után juthatunk el arra a szintre, mely már egy biztonságos önállĂł mozgást tesz lehetĹ‘vĂ©. (olvass tovább…)

A táborhely kiválasztása

HosszĂş, többnapos magashegyi tĂşrán elengedhetetlenĂĽl fontos, hogy az Ă©jszakai pihenĹ‘k során szervezetĂĽnk amennyire csak lehet regenerálĂłdjon, ennek alapfeltĂ©tele pedig a melegben Ă©s biztonságban töltött Ă©jszaka. A meleget felszerelĂ©sĂĽnk biztosĂ­tja, a biztonságunkrĂłl azonban már a táborhely kiválasztásakor nekĂĽnk kell gondoskodnunk. Azok az Ă©jszakák, amikor Damoklesz kardjakĂ©nt valamilyen Ă©letveszĂ©ly rĂ©me ott lebeg a fejĂĽnk felett, elkĂ©pesztĹ‘en hosszĂşak Ă©s szervezetet terhelĹ‘ek tudnak lenni. (olvass tovább…)