Cikkek ‘tĂşlĂ©lĂ©s’ cimkével

Magashegyi krĂ­zismenedzsment – veszĂ©ly helyzeteket kiváltĂł viselkedĂ©sformák, balesetek, megoldások


„Az, hogy veszélyeknek tesszük ki magunkat nem célja, de része a játéknak”  Lionel Terray hegymászó és hegyivezető


(olvass tovább…)

Az elsősegélycsomag

HosszĂş ideje figyelem a statisztikát Ă©s meg kell mondanom kicsit csalĂłdott vagyok miatta. De tĂ©ny Ă©s el kell fogadnom…honlapom legolvasottabb cikke nem valamifĂ©le szĂ­vemcsĂĽcske hegymászĂłgeográfiai Ă­rás, hanem elsĹ‘segĂ©lycsomagom bemutatása.

A cikket annak idején eléggé összecsaptam, néhány fórumos hozzászólásom lett összevágva és az az igazság, hogy szakmai szempontból egyáltalán nem volt a leg sikeresebb.

Próbáltam foltozgatni, de mostanra érett meg bennem az elhatározás, hogy újra egészében nyúljak hozzá a támához. Fogadják szeretettel:

(olvass tovább…)

A fontosabb felszerelési elemek részletes bemutatása

Ă–rök kĂ©rdĂ©s, hogy mit, mennyit Ă©s milyen minĹ‘sĂ©gű felszerelĂ©st vigyĂĽnk magunkkal magashegyi terepre. NehĂ©z jĂł döntĂ©st hozni, legjobb, ha mindenki maga kĂ­sĂ©rletezi ki a számára leg megfelelĹ‘bb felszerelĂ©slistát. Sok minden kell a hegyen, mĂ©gis annak a sok mindennek, könnyűnek Ă©s kis tĂ©rfogatĂşnak kell lennie, hogy elfĂ©rjen a hátizsákban. (olvass tovább…)

A barlang mint menedĂ©k…

A jégkorszak idején és azután is a hideg évszakban a barlang, mint óvó és menedékhely felbecsülhetetlen szolgálatot tett a kőkori embernek. Aki már aludt télen barlangban tudja micsoda luxus az, a külső cudar feltételekhez képest. A portálon sokféle menedékről volt szó és szerintem méltatlanul elmaradt ennek a fantasztikus képződménynek az említése, annál is inkább mert Magyarország elég kiterjedt karsztvidékekkel rendelkezik.

Köteles vagyok azzal kezdeni, hogy a barlangok vĂ©dett termĂ©szeti kĂ©pzĹ‘dmĂ©nyek. Tilos barlangban tĂĽzet gyĂşjtani, szemetelni, az ott találhatĂł cseppköveket rongálni, az ott Ă©lĹ‘ állatokat zavarni… (olvass tovább…)

Magashegyi zivatarok

Egyre több turista utazik magashegyekbe, és sajnos ezen különleges környezeti viszonyok között egyre nő a balesetek száma, melyek gyakran halállal is végződnek. A nyári évszakban a legnagyobb veszélyt a hirtelen bekövetkező gyors és intenzív lefolyású zivatarokban látom. És itt a hangsúly mindenképpen a hírtelen szón van, mivel a bekövetkező meteorológiai események könnyen meglephetik a turistát – hegymászót, aki éppen egy hegycsúcson, kitett éles gerincen vagy egy via ferratán tartózkodhat.

Mit lehet ilyenkor tenni? Levonulni a hegyrĹ‘l?…MeghĂşzĂłdni valahol?…Folytatni az utat bĂ­zva a szerencsĂ©nkben?… (olvass tovább…)

Lavinák

A jĂ©g Ă©s hĂł, amilyen gyönyörű, egyben olyan veszĂ©lyes is lehet. A magashegyi tĂşrázások elsĹ‘ számĂş veszĂ©lye a lavina. A hĂł stabilitásának Ă©rtĂ©kelĂ©se elsĹ‘sorban technikai ismeretet, illetve alapos megfontoltságot kĂ­ván. A továbbiakban ismertetek nĂ©hány mĂłdszert, de ez nem elegendĹ‘ a hĂł Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©hez. HosszĂş Ă©vek tapasztalata, elmĂ©leti ismeretek elsajátĂ­tása Ă©s gyakorlott hegymászĂłk melletti „inaskodás” után juthatunk el arra a szintre, mely már egy biztonságos önállĂł mozgást tesz lehetĹ‘vĂ©. (olvass tovább…)

A táborhely kiválasztása

HosszĂş, többnapos magashegyi tĂşrán elengedhetetlenĂĽl fontos, hogy az Ă©jszakai pihenĹ‘k során szervezetĂĽnk amennyire csak lehet regenerálĂłdjon, ennek alapfeltĂ©tele pedig a melegben Ă©s biztonságban töltött Ă©jszaka. A meleget felszerelĂ©sĂĽnk biztosĂ­tja, a biztonságunkrĂłl azonban már a táborhely kiválasztásakor nekĂĽnk kell gondoskodnunk. Azok az Ă©jszakák, amikor Damoklesz kardjakĂ©nt valamilyen Ă©letveszĂ©ly rĂ©me ott lebeg a fejĂĽnk felett, elkĂ©pesztĹ‘en hosszĂşak Ă©s szervezetet terhelĹ‘ek tudnak lenni. (olvass tovább…)