Turavezetes


Sajnos, munkahelyi elfoglaltságaimból adódóan, egyelőre meghatározatlan ideig nem tudok túravezetést vállalni, csak a Bánsági Kárpát Egyesület keretén belül. Ezekre a túrákra viszont szívesen látok mindenkit, aki előre bejelentkezik.

Itt található az egyesület éves túraterve:   http://ekeban.ro/turatura/index-turaterv.html

Információkkal, tanácsokkal lehetőségeimhez és tudásomhoz mérten továbbra is segíthetek, bárkinek aki megkeres.


Magashegyi tapasztalataimat, a rejtett ösvĂ©nyek Ă©s a vad gerincek titkait örömmel osztom meg minden Ă©rdeklĹ‘dĹ‘vel.HosszĂş Ă©vek Ăłta veztek csapatokat – turistákat, hegymászĂłkat, iskolásokat – a Kárpátok vidĂ©kein.

Szívesen vállalom túrák vezetését a Fogaras, Retyezát, Királykő, Radnai havasok, Szárkő vagy Bucsecs magashegységi vidékeire.

Szervezett csapatok jelentkezését várom. Kezdőket vagy tapasztaltakat, olyanokat akik el akarnak mélyedni a periglaciális környezet tanulmányozásában, akik a hegymászógeográfia iránt érdeklődnek, vagy akik a komoly teljesítményeket keresik.

Változatos és garantáltan izgalmas túraajánlatokat állíthatok össze figyelembe véve a csapat létszámát, felkészültségét, összetételét, vagy bármely más speciális igényt. A végleges túratervet az Önökkel való többszöri útvonal és időbeosztás egyeztetése után készítem el. Ez a személyekre és csapatra szabott egyedi túraterv a garanciája annak, hogy minden jelentkező élményekkel és tapasztalatokkal gazdagozva, fáradtan de elégedetten térjen haza.


Jelentkezés és információk: turavezetes@magashegyiturak.ro emailcímen


Az alábbiakban felsorolok néhány túratípust és bemutatom jellegzetességeiket. Hangsúlyozom, hogy ezek csak ötletek, ha más elképzeléseik vannak jelezzék és azok alapján állítom össze a túra programját.

.

 1. A jĂ©gkorszak nyomában: retyezáti csillagtĂşrák három – nĂ©gy de akár hat – hĂ©t napos kivitelben. Az alaptábort egy magas vagy alacsonyhegyi vidĂ©ken állĂ­tjuk fel, onnan pedig minden nap más Ăştvonalon bejárjuk a Retyezát völgyeit Ă©s gerinceit. Persze a legmagasabb csĂşcsok biztosan nem maradnak ki. A rĂ©sztvevĹ‘k megismerik a magashegyi táj jellegzetessĂ©geit, a formakincs elemeit, a hegysĂ©g meteorolĂłgiáját Ă©s ezek hegymászásra gyakorolt hatását.
 2. Teljesítményhétvége a Retyezátban: három – négy napos extrém túra. Kis hátizsákkal, bivakfelszereléssel vagy sátorral bejárjuk a főgerinc leglátványosabb szakaszait. Végig 2000 méter felett maradunk, az összes komoly csúcsra feljutva.
 3. Retyezáti hosszútúra: több napos, sátras, minden nap máshol táborozós vándorlás. Bejárjuk a teljes főgerincet.
 4. Gyermekcsapat a Retyezátban: sátortáborból vagy menedékházból csillagtúrázva a gyerekek megismerhetik a hegymászófelszerelést, magashegyi környezetet és a magashegyi túlélés alapszabályait.
 5. Fogarasi gleccserek nyomában: több napos túra, amely során két – három táborból kiindulva bejárjuk és megismerjük a Fogarasi Havasok legvadabb vidékeit, feljutunk a legmagasabb csúcsokra. Tanulmányozzuk a formakincset, a gleccserek nyomait, a klímát.
 6. Fogarasi vándorlás: többnapos teljesítménytúra, mely keretén belül kis hátizsákkal, gyorsan mozogva bejárjuk a teljes főgerincet, vagy csak a legvadabb központi szakaszokat. A Fogaras – integrál, vagyis a teljes gerinc bejárása máig is minden romániai túrázó legnagyobb próbatétele.
 7. Lövészárkok nyomában: több napos sátras vándorlás a Radnai Havasok ritkán járt, kevésbé ismert magashegyi övezetében. Utunk során felfedezhetjük a második világháború okozta máig beforratlan sebeket – lövészárkok nyomait, bombatölcséreket, bunkermaradványokat.
 8. Szárkő a legvadabb magashegy: többnapos gerincvándorlás Románia talán legjáratlanabb magashegyi zónájában. Csak elszánt túrázóknak ajánlom a szinte egyáltalán nem jelzett ösvények, vad pásztorkutyákkal körüllihegett romantikáját. Napokig csak pásztorokkal találkozva eljuthatunk a Retyezátig is.
 9. Téli Retyezát minden hegymászó iskolája: több nap alatt sátorral, vagy menedékházban lakva nehéz útvonalakon csak tapasztalattal rendelkezőkkel feljutni a legmagasabb csúcsokra.
 10. Téli Fogaras az igazi Nagyhegy: hosszú, nehéz túrák keretén belül feljutni a legmagasabb csúcsokra, bejárni a vad gerinceket, megismerni a lavinák és viharok kialakulási körülményeit. Csak tapasztalt hegymászóknak.
 11. Téli Szárkő – igazi élvezeti túra: sátorral egy hosszú hétvége alatt végigjárjuk a főgerincet, megismerjük a téli környezet jellegzetességeit, a lavinák és viharok keletkezését.


Elérhetőségem:      turavezetes@magashegyiturak.ro


magashegyi turak alternative logo
Szia Zsolt !

Hozzájárulsz-e hogy a weboldaladról kimásolva képeket,szöveget, összeállítsak egy oldalt a weblapomon, s ajánljam a túravezetésedet?
Én az odaszállításban lennék érdekelt, s 1-2-3-4 napos, túrákra gondolok .. de ez változhat .. lényeg a melón van részemről, én ha magos a lépcső liftet nézek :)
Kellene egy email elérhetőséged nekem, de később telószám is, ha lessz valami a dologból .. sok sikert !
Baxli / Faragó János

Faragó János | 2010.03.30.

Szólj hozzá!